Όλα τα Άρθρα, Ενημέρωση

Centella Asiatica:Το μυστικό της… τίγρης!

H Centella Asiatica, επίσης γνωστή ως Asiatic pennywort ή Gotu kola ή Tiger grass, είναι ένα τροπικό φυτό που προέρχεται από τη Νοτιοανατολική Ασία και έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων για  αιώνες.

Λέγεται ότι η centella asiatica πήρε το ψευδώνυμό «Tiger grass» (το χόρτο της τίγρης) από τίγρεις οι οποίες κυλιούνταν στο φυτό μετά τη μάχη σε μια προσπάθεια να καταπραΰνουν τις πληγές τους.

Τον δέκατο ένατο αιώνα, η Centella Asiatica και τα εκχυλίσματα της χρησιμοποιούνταν ως θεραπεία για την επούλωση πληγών και διαφόρων δερματικών παθήσεων, όπως έκζεμα, ψωρίαση, και λέπρα. Ένα από τα πρώτα γνωστά οφέλη της Centella Asiatica για το δέρμα ήταν η ικανότητά του να προάγει την επούλωση των πληγών. 

Η έρευνα σχετικά με τα οφέλη της Centella Asiatica για την επούλωση πληγών εντόπισε την αποτελεσματικότητά της στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου. Καθώς η παραγωγή κολλαγόνου και η ποσότητα κολλαγόνου στο δέρμα μειώνεται με την ηλικία, αυτή η έρευνα δείχνει ότι το Centella Asiatica μπορεί να έχει αντιγηραντικά αποτελέσματα.

Μελέτη διερεύνησε τις επιδράσεις του 0,1% madecassoside (εκχύλισμα centella asiatica) σε συνδυασμό με 5% βιταμίνη C όταν αυτό εφαρμόζεται τοπικά στο δέρμα.  Μετά από 6 μήνες χρήσης, 20 γυναικών συμμετεχόντων, σημειώθηκε σημαντική βελτίωση στη σφριγηλότητα, την ελαστικότητα και την ενυδάτωση του δέρματος, η οποία επιβεβαιώθηκε με βιομετρικές δοκιμές. 

Αυτό σημαίνει ότι το madecassoside και η βιταμίνη C μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην αύξηση των επιπέδων κολλαγόνου στο δέρμα όταν συνδυάζονται.

Μια άλλη μελέτη έδειξε πώς τα εκχυλίσματα Centella Asiatica είχαν αντιφλεγμονώδεις και ενυδατικές ιδιότητες. Όταν εφαρμόστηκε στο δέρμα δύο φορές την ημέρα, το εκχύλισμα Centella Asiatica αύξησε σημαντικά την ενυδάτωση του δέρματος και μείωσε τη διαδερμική απώλεια νερού (TEWL) μετά από μία εβδομάδα και συνέχισε να αυξάνει την ενυδάτωση του δέρματος μετά από τέσσερις εβδομάδες. Επιπλέον, επιδιορθώνει τη λειτουργία του φραγμού του δέρματος, μειώνοντας την ερυθρότητα.

Παρόμοια αποτελέσματα έχουν παρατηρηθεί σε άλλες έρευνες που επίσης αναγνώρισαν τη Centella Asiatica ως μια αποτελεσματική θεραπεία ακμής που μείωσε την παραγωγή σμήγματος και απέτρεψε τις ουλές που σχετίζονται με την ακμή.

Φυσικά από το Dermaistas.gr δεν θα μπορούσαν να λείπουν προϊόντα που περιέχουν αυτό το θαυματουργό συστατικό.

Παρακάτω θα βρείτε αυτό που σας ταιριάζει!