Ενημέρωση, Όλα τα Άρθρα

Βιταμίνη C: ένα “ελιξίριο” νεότητας!

Η βιταμίνη C είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά στην περιποίηση του δέρματος, απαραίτητη κυρίως στην πρωινή μας ρουτίνα. Φυσικά μπορούμε να λάβουμε βιταμίνη c από τροφές καταναλώνοντας εσπεριδοειδή, μπρόκολο και κουνουπίδι. Αλλά η τοπική εφαρμογή αυτής της βιταμίνης στο δέρμα είναι το κλειδί για ένα πιο φωτεινό, πιο λείο και πιο νεανικό δέρμα.

Επίσης γνωστό ως ασκορβικό οξύ, η βιταμίνη C κρατά το “μυστικό” για την προστασία της νεότητας σας. Συσφίγγει και φωτίζει το δέρμα, προστατεύοντάς το, από περιβαλλοντικές βλάβες.

Το σώμα μας αρχίζει να εξαντλείται σε φυσικά επίπεδα βιταμίνης C καθώς μεγαλώνουμε. Τα σημάδια κόπωσης που εμφανίζονται σταδιακά λόγω της έκθεσης στις ακτίνες UV, στο μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών και στην αστική ρύπανση είναι μερικοί από τους λόγους, για τους οποίους η τοπική εφαρμογή της βιταμίνης C είναι ένα ουσιαστικό βήμα στις πρωινές ρουτίνες περιποίησης της επιδερμίδας μας.

Το δέρμα μας διαθέτει φυσικά αντιοξειδωτικά τα οποία καταπολεμούν τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες προέρχονται συνήθως από το περιβάλλον μέσω της έκθεσης στον ήλιο ή των ρύπων.

Μια συντριπτική ποσότητα ελεύθερων ριζών περιβάλλοντος μπορεί μερικές φορές να ξεπεράσει τις φυσικές αντιοξειδωτικές άμυνες του δέρματος. Επομένως, πρέπει να συμπληρώσουμε τις φυσικές άμυνες του δέρματος εφαρμόζοντας τοπικά αντιοξειδωτικά. Ένα από τα πιο ισχυρά, υδατοδιαλυτά αντιοξειδωτικά μας στο δέρμα είναι η βιταμίνη C.

Η εφαρμογή βιταμίνης C στο δέρμα ενισχύει το φυσικό αμυντικό σύστημα του δέρματος ενάντια στις ελεύθερες ρίζες που συναντά καθημερινά, για να ελαχιστοποιήσει τυχόν ζημιές που προκαλούνται.

Η βιταμίνη C έχει εξαιρετικά αποτελέσματα όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με αντηλιακά. Η βιταμίνη C μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα προστασίας UV του αντηλιακού σας εξουδετερώνοντας τυχόν ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από τις βλάβες στην υπεριώδη ακτινοβολία. 

Παραγωγή κολλαγόνου

Καθώς γερνάμε, τα επίπεδα του κολλαγόνου μας αρχίζουν να εξαντλούνται, και κάπως έτσι έρχονται και οι ρυτίδες.

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου. Ισχυρό κολλαγόνο σημαίνει υγιές και σφριγηλό δέρμα 

Μελέτη εξέτασε μιας κρέμας ασκορβικού οξέος 5% (βιταμίνη C) στα χέρια και το κάτω μέρος του λαιμού, για πάνω από 6 μήνες. Η τοπική εφαρμογή κρέμας βιταμίνης C οδήγησε σε μια κλινικά εμφανή βελτίωση του φωτο-κατεστραμμένου δέρματος, υποδηλώνοντας θετική επίδραση στις παραμέτρους που είναι χαρακτηριστικές για τη γήρανση του δέρματος που προκαλείται από τον ήλιο. 

Ακριβώς όπως και τα οξέα απολέπισης, ξεκινήστε με χαμηλή συγκέντρωση της βιταμίνης c και σταδιακά προχωρήστε σε προϊόντα με υψηλότερη.  Eίναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για να βοηθήσετε το δέρμα σας να προσαρμοστεί.

Εάν δεν έχετε χρησιμοποιήσει ξανά βιταμίνη c ξεκινήστε εφαρμόζοντας 2 φορές την εβδομάδα τουλάχιστον για 2 εβδομάδες και σταδιακά αυξήστε τις ημέρες χρήσης. Σε περίπτωση που δεν πιστέψετε στον κανόνα «αργά και σταθερά» και εφαρμόσετε τη βιταμίνη σας συνεχόμενες ημέρες θα δείτε τα… αποτελέσματα την 4η ημέρα! Πολύ πιθανό το δέρμα σας να κοκκινήσει σε κάποια σημεία και να το νιώθετε να τραβάει αυτό σημαίνει ότι δεν έχει προσαρμοστεί ακόμη. Δώστε χρόνο και μην βιάζεστε! 

Mπορείτε να εξετάσετε την αγορά ενός προϊόντος με λίγο υψηλότερο ποσοστό και να προσθέσετε μια μικρή ποσότητα (2-3 σταγόνες) στην ενυδατική κρέμα σας πριν από την εφαρμογή στο δέρμα σας. Αυτό αραιώνει το ασκορβικό οξύ ώστε να μειώσει τις πιθανότητες ερεθισμού στο δέρμα.

Mπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη βιταμίνη C κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Την ημέρα είναι απαραίτητο να συνδικάσετε τη βιταμίνη c με αντηλιακό πριν βγείτε σε εξωτερικό χώρο. Η βιταμίνη C και το αντηλιακό συνεργάζονται για να σας προσφέρουν την απόλυτη προστασία από τις ακτίνες του ήλιου.

Η βιταμίνη C λειτουργεί  καλά όταν συνδυάζεται με, βιταμίνη Ε, φερουλικό οξύ και centella asiatica.

Η βιταμίνη Ε δεν έχει πάρει την αναγνώριση που της αξίζει, αλλά μπορεί να κάνει θαύματα για το δέρμα σας. Προλαμβάνει τις ρυτίδες, προστατεύει από τον ήλιο, ενυδατώνει και βοηθά τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας σας να διαρκούν περισσότερο.

Tο φερουλικό οξύ, είναι ένα φυτικό αντιοξειδωτικό που θεωρεί τη βιταμίνη C ως τoν καλύτερό της φίλο και βοηθά στην παροχή περισσότερων αντιοξειδωτικών ενώ επιταχύνει τα αποτελέσματα της βιταμίνης C στο δέρμα.

Ο συνδυασμός βιταμίνης C και centella asiatica μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένα αντιοξειδωτικά αποτελέσματα, ενισχυτικά κολλαγόνου και επούλωσης.

Μελέτη διαπίστωσε ότι ένας τοπικός συνδυασμός βιταμίνης C και εκχυλίσματος centella asiatica βελτίωσε σημαντικά την ελαστικότητα του δέρματος, τη σφριγηλότητα και την ενυδάτωση, καθώς και τη βελτίωση της εμφάνισης των ρυτίδων, μετά από 6 εβδομάδες χρήσης. 

Σε μία σύντομη ανασκόπηση όλων των παραπάνω η βιταμίνη C εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, επανορθώνει βλάβες φωτογήρανσης, καταπολεμά κηλίδες και δυσχρωμίες. Μέσα σε όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, το μοναδικό ίσως μειονέκτημα της βιταμίνης C  είναι ο …ασταθής χαρακτήρας της. Η έκθεση στο φως και το οξυγόνο θα την οξειδώσει και θα την καταστήσει αναποτελεσματική. 

Τι να προσέξετε

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις οδηγίες του προϊόντος σας. Πριν το ανοίξετε δείτε για πόσο καιρό μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, σημειώστε στο μπουκάλι ή στη συσκευασία του, την ημερομηνία που θα το ανοίξετε και μην το ανοίξετε αν δεν έχετε σκοπό να το χρησιμοποιήσετε άμεσα. Οποιεσδήποτε αλλαγές στο χρώμα ή τη μυρωδιά θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι η βιταμίνη C έχει οξειδωθεί αυτό σημαίνει ότι η βιταμίνη σας δεν θα έχει πλέον τη δράση που είχε. Σταματήστε να το χρησιμοποιείτε, αποκτήστε ένα νέο μπουκάλι.

Φυλάσσετε το μπουκάλι σας σε σκοτεινό και ξηρό μέρος μακριά από  παράθυρο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κλείσει το καπάκι σας σφικτά μετά τη χρήση.

Σχετικά άρθρα