Όλα τα Άρθρα

Ξηρό vs Αφυδατωμένο δέρμα

«Αφυδατωμένο» δέρμα και «ξηρό» δέρμα, όσο και αν φαίνεται ότι αυτές οι δύο λέξεις περιγράφουν την ίδια κατάσταση, κάτι τέτοιο ΔΕΝ ισχύει.

Είναι συχνά πολύ δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ των δύο, καθώς τα «σημάδια» είναι παρόμοια, ωστόσο είναι δύο διαφορετικά «θέματα»!

Το ξηρό δέρμα είναι τύπος δέρματος και είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ελαίου/λιπιδίων. Με ξηρή επιδερμίδα συνήθως γεννιέσαι, δεν γίνεσαι!

Από την άλλη πλευρά το αφυδατωμένο δέρμα είναι αποτέλεσμα της έλλειψης νερού και είναι συνήθως μια προσωρινή κατάσταση του δέρματος που μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε τύπο δέρματος.

Λιπαρό και αφυδατωμένο δέρμα γίνεται;
Ναι γίνεται!

Εάν το δέρμα σου είναι λιπαρό αλλά αισθάνεσαι να σε «τραβάει» τότε είναι αφυδατωμένο! Σε αντίθεση με την ξηρή επιδερμίδα, η ενόχληση αυτή δεν είναι μόνιμη αλλά περιστασιακή και μικρής συνήθως διάρκειας.

Τα σημάδια της αφυδάτωσης μπορείς να τα δεις και στην επιφάνεια της επιδερμίδας σου, καθώς μεταξύ άλλων είναι θαμπή αφού συσσωρεύονται τα αφυδατωμένα νεκρά κύτταρα ή είναι τραχιά και ξεφλουδίζει.

Στην περίπτωση που έχεις ξηρό δέρμα τότε πρέπει να αναπληρώσεις την περιεκτικότητα του δέρματος σε έλαιο. Εστίασε στην προσθήκη ελαίων και ουσιών με μαλακτικές ιδιότητες στην περιποίηση του δέρματός σου και αναζήτησε προϊόντα με κηραμίδια, χοληστερόλη και λιπαρά οξέα. Όλα αυτά θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση του φυσικού φραγμού του δέρματός.

Για το αφυδατωμένο δέρμα πρέπει να αναπληρώσεις την περιεκτικότητα νερού στο δέρμα. Αναζήτησε ενυδατικά συστατικά όπως υαλουρονικό οξύ, γλυκερίνη, ουρία, και αμινοξέα. Θα βοηθήσουν να «αιχμαλωτίσεις» περισσότερη υγρασία στα ανώτερα στρώματα του δέρματος του προσώπου σου για να αναπληρώσουν τις ελλείψεις.