Όλα τα Άρθρα

Όταν το φράγμα της επιδερμίδας απειλείται!

Θα αναρωτιέσαι ίσως: έχει η επιδερμίδα φράγμα; Και ποιος «σεισμός» είναι αυτός που το απειλεί;
Κατ` αρχάς, έχει και παραέχει. Έτσι ονομάζεται η εξωτερική επιφάνεια του δέρματος -συμπεριλαμβανομένης της κεράτινης στιβάδας- το εξωτερικό στρώμα της επιδερμίδας.

Ένα υγιές φράγμα μπορεί να αμυνθεί ενάντια σε περιβαλλοντικούς παράγοντες φθοράς, όπως ο ήλιος και η ρύπανση. Εκτός από την προστασία που παρέχει, το φράγμα του δέρματος βοηθά επίσης στη διατήρηση και ρύθμιση της υγρασίας στο δέρμα.

Το «τσουνάμι», που απειλεί… να γκρεμίσει το φράγμα της επιδερμίδας, δεν είναι παρά ο συνδυασμός διαφόρων εξωγενών παραγόντων, αλλά και δικών μας κακών συνηθειών.
Φαντάσου σαν μια μικρή σεισμική δόνηση που προκαλεί ρωγμές στο φράγμα σου:
• κάθε υπερέκθεση στον ήλιο μια καλοκαιρινή μέρα,
• κάθε βόλτα σε έναν επιβαρυμένο από ρύπους οχημάτων εμπορικό δρόμο με βιτρίνες (που θα πάει, θα περάσει η πανδημία και θα ξανακάνουμε βόλτες),
• κάθε αναποτελεσματικό καθαρισμό,
• κάθε υπερβολική απολέπιση (είπε να τριφτείς φιλενάδα, αλλά με μέτρο),
• κάθε μικρή ή μεγάλη αφηρημάδα, όπως εκείνες οι φορές που ξεχάστηκες ή …διαλύθηκες μετά τη βραδινή κραιπάλη με τις φίλες (λέμε τώρα) και αποκοιμήθηκες χωρίς να αφαιρέσεις επιμελώς το μακιγιάζ σου,
• την καθημερινή… αναπόφευκτη σύγκρουση με τις ακτίνες UVA και UVB, με την γύρη, τη σκόνη, τις απότομες μεταβολές και ακραίες εκδηλώσεις του καιρού (άτιμη κλιματική αλλαγή).

Κάθε τέτοια μικρή σεισμική δόνηση, προκαλεί μικρές ρωγμές στο φράγμα του δέρματος, που συσσωρεύονται και τελικά το καθιστούν ευάλωτο στους εξωτερικούς εχθρούς, όπως οι ακτίνες UV και η ρύπανση, οι οποίες μπορούν από τις ρωγμές αυτές να διεισδύσουν πιο εύκολα στην επιδερμίδα.

Ένα κατεστραμμένο φράγμα του δέρματος μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει απώλεια νερού και θρεπτικών συστατικών.

Όταν διαταραχθεί η ισορροπία, το δέρμα μπορεί να χάσει την ελαστικότητά του, να φαίνεται θαμπό,  μπορεί ακόμη και να βιώσει ξηρότητα, ερυθρότητα, ατέλειες ή κηλίδες.

Το δέρμα μας χρειάζεται νερό για να λειτουργήσει, και έχει σχεδιαστεί για να προσπαθήσει να κρατήσει το νερό για όσο το δυνατόν περισσότερο. Το κεράτινο στρώμα αποτελείται από πολλά κύτταρα του δέρματος και πολλά έλαια του δέρματος, γνωστά ως λιπίδια, τοποθετημένα σε μια διαμόρφωση που ονομάζουμε… «τούβλα και κονίαμα».

Τα κύτταρα του δέρματος τακτοποιούνται σε στρώσεις, το ένα πάνω στο άλλο σαν τούβλα, σχηματίζοντας ένα φυσικό εμπόδιο στον έξω κόσμο.

Τα λιπίδια του δέρματος γεμίζουν τα κενά μεταξύ των κυττάρων του δέρματος για να δημιουργήσουν ένα σχεδόν αδιάβροχο φράγμα.

Εάν αυτό το φράγμα είναι άθικτο, το δέρμα είναι σε θέση να διατηρήσει τα επίπεδα υγρασίας του.

Εάν αυτό το φράγμα είναι «τραυματισμένο» , έχουμε μια αύξηση σε μια διαδικασία που ονομάζεται διαδερμική απώλεια νερού /Trans Epidermal Water Loss ή TEWL.

Με το TEWL, τα μόρια νερού μπορούν να εξατμιστούν από το δέρμα μέσω των κενών στο «τραυματισμένο» φράγμα υγρασίας. Η αύξηση του TEWL και η μείωση της περιεκτικότητας σε νερό στο δέρμα μας, μπορούν να οδηγήσουν σε πολλά δερματικά προβλήματα. Καθώς η ημέρα συνεχίζεται, το δέρμα σας θα γίνει ξηρότερο και ξηρότερο. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δέρμα ερεθισμένο, ευαίσθητο.

Ένα υγιές φράγμα του δέρματος λειτουργεί αποτελεσματικά στη διατήρηση της υγρασίας και βοηθώντας στην προστασία του δέρματος. Όταν το φράγμα του δέρματος είναι υγιές και ανθεκτικό, το δέρμα αισθάνεται λείο και ενυδατωμένο και φαίνεται λαμπερό και νεανικό.

Μπορούμε να αντισταθούμε σε όλες αυτές τις απειλές και να ενισχύσουμε το φράγμα μας; Να στείλουμε τους μικρούς δικούς μας «χτίστες» να κλείσουν τις ρωγμές;

Ευτυχώς η φύση και η συσσώρευση γνώσης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους σε διάφορα προϊόντα που μπορούν να σας απαλλάξουν από το άγχος των καθημερινών «δονήσεων» και της συνεπαγόμενης φθοράς.

Ειδικά στη Νότια Κορέα, έχουν αναγάγει αυτήν ακριβώς την άμυνα, σε ύψιστη επιστήμη.

Αναζητείστε στα προϊόντα που προτείνουμε εκείνα που βοηθούν να δυναμώσετε και να θεραπεύσετε το φράγμα του δέρματος, περιέχοντας μικρούς «χτίστες» όπως τα πεπτίδια, τα κεραμίδια, τη νιασιναμίδη, τα λιπαρά οξέα, το υαλουρονικό οξύ.

Για να βοηθήσουμε, παραθέτουμε μερικούς ισχυρούς “συμμάχους” απέναντι σε κάθε εξωτερική απειλή για το φράγμα της επιδερμίδας.

Σίγουρα θα βρείτε αυτόν που σας ταιριάζει…