5% επιπλέον έκπτωση στις αγορές με κάρτα!
Ηλεκτρονικό Εμπόριο: 10 tips για ασφαλείς αγορές
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις στελεχών του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (Greek E-Commerce Association / GRECA), μέσα στο 2020, λόγω και των περιορισμών που επέφερε η υγειονομική κρίση, ο βαθμός εξοικείωσης και προτίμησης των Ελλήνων και των Ελληνίδων στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ήδη το καλοκαίρι είχε κάνει ένα «άλμα» 18 μηνών. Εντάθηκε δηλαδή, σε βαθμό, που αναμενόταν να εμφανιστεί περί τα τέλη του 2021.
Παράλληλα, μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 εκτοξεύτηκαν οι αναφορές που αφορούσαν στο ηλεκτρονικό εμπόριο προς το Συνήγορο του Καταναλωτή σε 2.770, από 814 το 2018 και 1.396 το 2019.
Γιατί συνέβη αυτό; Διότι ενώ υπάρχουν πολλά αξιόλογα και αξιόπιστα ηλεκτρονικά καταστήματα (e -shops), υπάρχουν και άλλα που χρησιμοποιούν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, ή κάποια «εικονικά», ανύπαρκτα στην πραγματικότητα, που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τη ζήτηση και την ενδεχόμενη άγνοια κινδύνου κάποιων νέων «ηλεκτρονικών» καταναλωτών.
Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτών, ήδη πραγματοποιεί αυτεπάγγελτους ελέγχους, εντοπίζει και διακόπτει τη λειτουργία «εικονικών» και ύποπτων sites ηλεκτρονικού εμπορίου.
Πρέπει όμως και ο καταναλωτής, να είναι ενημερωμένος και να ξέρει να αναγνωρίζει τους αξιόπιστους από τους αναξιόπιστους.
Κρίνουμε λοιπόν ως Dermaistas, που έχουμε κάθε λόγο να ξεχωρίζουμε και λόγω αξιοπιστίας και φερεγγυότητας, πως οφείλουμε να συμβάλλουμε στην ενημέρωση για το πως μπορείτε να αποφεύγετε επιτήδειους και πως να εξακριβώνετε την ασφάλεια και τη αξιοπιστία ενός e-shop, είτε πρόκειται για τους Dermaistas, είτε για κάποιο άλλο.
Δείτε λοιπόν, τον παρακάτω δεκάλογο, που βασίζεται σε οδηγίες των αρμοδίων αρχών:
1. Αναζητάτε πάντα στα ηλεκτρονικά καταστήματα που επισκέπτεστε την αναφορά ύπαρξης φυσικής έδρας. Κάθε σοβαρό e-shop, έχει μια έδρα, από την οποία διακινούνται τα εμπορεύματα και δεν διστάζει να την γνωστοποιεί. Όπως η εταιρεία «Excellent Choices ΙΚΕ», που διατηρεί το «Dermaistas.gr» και έχει φυσική έδρα στην οδό Σαλαμίνος 10 στη Θεσσαλονίκη.
2. Μπορείτε να ελέγχετε τις βασικές πληροφορίες που παρέχονται για το ηλεκτρονικό κατάστημα από τον ιστότοπό του. Συχνά δεν αρκεί να φαίνεται η επωνυμία της εταιρείας. Αν βλέπετε μόνο μια ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail) και ένα κινητό τηλέφωνο, να υποψιάζεστε κίνδυνο εξαπάτησης. Είναι θετικό δείγμα αξιοπιστίας, η ύπαρξη ταχυδρομικής διεύθυνσης και ενός σταθερού τηλεφώνου, στο οποίο αν καλέσετε (λογικές ώρες ε; ), θα μιλήσετε με ένα πραγματικό πρόσωπο.
3. Όχι συχνό, αλλά σημαντικό αν υπάρχει σε δημόσια θέα μέσα στο site, είναι το ΑΦΜ της εταιρείας που διατηρεί το e-shop(το δικό μας ΑΦΜ της Excellent Choices, που διατηρεί το Dermaistas.gr, θα το εντοπίσετε εύκολα στο αναρτημένο κείμενο για τους τρόπους πληρωμής των προϊόντων).Μπορείτε εύκολα να δείτε αν το ΑΦΜ που αναγράφεται ταιριάζει με την εταιρεία που το ανακοινώνει, σε μια σχετική και εξειδικευμένη μηχανή αναζήτησης, όπως η vrisko.gr στο link https://www.vrisko.gr/afm-etairies/, όπου μπορείτε να εύκολα να διαπιστώσετε ποια εταιρεία αντιστοιχεί σε ποιο ΑΦΜ.
4. Για ηλεκτρονικά καταστήματα που φαίνεται να λειτουργούν καιρό, μπορείτε να βρείτε με αναζήτηση σχόλια καταναλωτών που τα έχουν χρησιμοποιήσει, αλλά να είστε ελαφρά καχύποπτοι, γιατί αυτά μπορεί να είναι παραπλανητικά ή κατασκευασμένα. Πάντα να συνδυάζετε τα όποια σχόλια εντοπίζετε, με άλλα κριτήρια αυτού του δεκάλογου.
5. Να ελέγχετε πάντα, αν το ηλεκτρονικό κατάστημα, σας δίνει τη δυνατότητα αγοράς μέσω αντικαταβολής. Η προθυμία ενός e-shop να στείλει το προϊόν στην πόρτα σας και μετά να πληρωθεί γι` αυτό, είναι ισχυρή ένδειξη ασφάλειας και αξιοπιστίας. Μπορείτε να δοκιμάσετε μάλιστα δοκιμαστικά μια φορά την διαδικασία αντικαταβολής, πριν μπείτε στη διαδικασία αγορών με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, που είναι ασφαλώς ευκολότερη και ασφαλέστατη εφόσον πληρούνται κάποια κριτήρια.
6. Ο ιστότοπος πρέπει να παρέχει ασφαλή σύνδεση για τη μετάδοση ευαίσθητων δεδομένων, όπως στοιχείων πιστωτικών καρτών. Να βεβαιώνεστε ότι το σύμβολο ασφαλούς μετάδοσης δεδομένων εμφανίζεται στο πεδίο ”διεύθυνση του προγράμματος περιήγησης” – browser με τη μορφή HTTPS. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουν ότι το e-shop διαθέτει SSL (Secure Sockets Layer), δηλαδή πρωτόκολλο ασφαλούς μετάδοσης ευαίσθητων δεδομένων στο διαδίκτυο, ειδικά για αγορές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.
7. Να έχετε υπόψη ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να λειτουργούν και ως χώροι διαφήμισης αλλά δεν είναι ηλεκτρονικά καταστήματα.
8. Να μην πείθεστε εύκολα από υπερβολικά δελεαστικές τιμές των προϊόντων για πολύ μεγάλη διάρκεια σε σχέση με τον ανταγωνισμό ή, έστω αυτό να μην είναι το μοναδικό κριτήριό σας.
9. Επί σοβαρών ενδείξεων προβληματικής συναλλαγής, να προβαίνετε άμεσα σε αμφισβήτηση προς τα τραπεζικά σας ιδρύματα, εφόσον η εξόφληση των αγαθών έχει γίνει μέσω κάρτας (χρεωστικής ή πιστωτικής).
10. Θα πρέπει, πάντα να λαμβάνετε στο mail σας, επιβεβαίωση της παραγγελίας, την οποία θα φυλάτε τουλάχιστον μέχρι την παραλαβή των προϊόντων και την εξακρίβωση της καλής τους κατάστασης. Αν χρειάζεται να επικοινωνήσετε με τον έμπορο, να προτιμάτε το ηλεκτρονικό μήνυμα. Με αυτό τον τρόπο, σε περίπτωση προβλήματος, θα έχετε στη διάθεσή σας έμπρακτες αποδείξεις της επαφής-επικοινωνίας σας, καθώς και όλες τις λεπτομέρειες της συναλλαγής που έχει συμφωνηθεί.
Έχοντας φροντίσει να τηρούμε και να παρέχουμε όλα τα παραπάνω, τα μοιραζόμαστε μαζί σας, για να είστε ακόμα πιο σίγουροι για τις συναλλαγές σας, σε όποιο e-shop κι αν επισκεφθείτε.
Καλές και ασφαλείς αγορές λοιπόν!